Fongers fiets waarde: Wat is mijn oude Fongers fiets waard?

Dagelijks worden er op marktplaats oude Fongers fietsen* aangeboden. Echter vanuit verzamelaars oogpunt zijn er ieder jaar maar 4-5 exemplaren echt interessant.

* = Met ‘oude Fongers fietsen’ worden Fongers fietsen bedoeld van 1970 of ouder(!). Voor een nieuwer Fongers model kijkt u hier.

Wat de waarde van een oude Fongers fiets is hangt af van een aantal factoren:

  • Leeftijd; Hoe ouder hoe hoger de waarde. Het meest in trek zijn Fongers rijwielen uit de jaren ‘20 of daarvoor (kijk bij Datering om te bepalen hoe oud uw Fongers fiets is). Fongers rijwielen van na 1934 zijn qua uitvoering een stuk eenvoudiger (de fiets werd in Nederland toen een massa product) wat invloed heeft op de prijs.
  • Originaliteit; Een fiets die alle originele onderdelen + lak nog heeft is meer waard dan eentje waarbij er van alles mist. Ook een overgelakte fiets die niet meer in de originele lak zit verliest veel waarde.
  • Frame hoogte; Frame hoogtes 65 en 70 zijn het meest in trek
  • Heren of dames model; Heren modellen zijn meer gewild
  • Model; Is het een goedkoper model (H, D, HZ, DZ) of het duurste model (BB) (kijk bij Datering om het model te bepalen van uw Fongers fiets).
  • Uitrusting; Heeft de fiets een luxe remsysteem en/of versnellingen? Aluminium velgen?

Scoort een oud Fongers rijwiel op alle punten hoog dan kan de waarde oplopen tot boven de 2000 euro. 

99% van de oude Fongers rijwielen valt echter in de lagere categorie en de ‘goeien’ daaruit zullen maar moeilijk boven de 400-500 euro grens komen.

Het overgrote deel van de Fongers fietsen zal niet boven de 150 euro uitkomen omdat er vanuit verzamelaarsperspectief simpelweg te weinig interesse is in deze fietsen. 

Zoekt u een goede bestemming voor uw fiets (bijvoorbeeld omdat er een familie connectie is en de fiets al die jaren gekoesterd is geweest) dan geldt in de eerste plaats dat de beste persoon om goed op de fiets te passen u zelf bent. Het verleden leert helaas dat zelfs collecties van fietsmusea op een gegeven moment worden uitgedund of uiteenvallen.

In de tweede plaats kan de fiets worden overgedragen aan een verzamelaar, deze zal er afhankelijk van de mate van zeldzaamheid en originaliteit goed op passen of anders een goede bestemming kunnen zoeken voor de fiets.

Een marktplaats advertentie zetten kan in alle gevallen. Via de advertentie zult u snel bemerken of het een zeer gewild exemplaar is of niet. Echter het uitzoeken wat volgens u wel of niet een gewenste partij is om de fiets aan over te doen zal lastiger zijn.

Wilt u een eerlijke prijsopgaaf van uw rijwiel of bent u op zoek naar een geschikte bestemming dan kunt u contact met mij opnemen via; jasperalssema@fongersgroningen.nl