Mijn oude oldschool Alpina BMX crossfiets teruggevonden!

Eerder dit jaar heb ik mijn oude oldschool Alpina BMX crossfiets teruggevonden! In februari 2014 kwam ik in een foto album wat foto’s tegen van de betreffende fiets die ik samen met mijn vader, ergens rond 1988, zelf heb mogen uitzoeken (waarschijnlijk bij een fietsenzaak in Grootegast).

Gevoel en interesse in oude fietsen

Het zou maar zo kunnen dat hier mijn ‘gevoel’ en interesse voor fietsen is ontstaan. Vandaar ook dat ik, binnen deze Fongers context, de vrijheid heb genomen er een stukje over te schrijven.

Met de Alpina BMX over de springplank in de Wigbold van Ewsumstraat te Kommerzijl, Groningen.
Met de Alpina BMX onderweg naar één van de eilanden, wachten op de boot.
Samen met mijn broertje.
Klaar voor vakantie
Klaar voor vakantie.
Erg zuinig was ik niet op de fiets…
Fietstocht met de familie

Het is de enige fiets die ik ooit nieuw heb gekregen en op de een of andere manier zijn de herinneringen nog erg scherp.

De originele is helaas bij de schroot beland

De ‘originele’ is helaas (gelukkig door intensief gebruik) bij de schroot beland omdat mijn jongste broertje (ik heb er twee) op een gegeven moment, na een sprong over de springplank, door het frame is gezakt.

Een Alpina

Op basis van de oude foto’s kon ik opmaken dat het merk van de crossfiets een ‘Alpina’ betrof en ik besloot om een 2e exemplaar op mijn ‘zoekradar’ te zetten. Het fietsenmerk Alpina bestaat nog en verkoopt kinderfietsen in Nederland. De Alpina crossfietsen (NL) waren van oorsprong allemaal Kynast Superstar (Duits), maar ook Pegasus en BMX Team.

Hoewel ik niet alle jaren intensief heb gezocht bleef ik Marktplaats toch in de gaten houden en in Maart 2021 kwam ik een rode versie tegen van de fiets die ik zocht. Het was een feest van herkenning omdat alle onderdelen, waaronder ook de handvatten, en transfers hetzelfde waren.

Een aantal weken later volgde ook een rood/witte versie die ook nog de ‘bmx pads’ had met de sterren.

Hij bestaat nog!

In April 2022 kreeg ik dan op Marktplaats ineens ‘mijn’ crossfiets voor ogen. Hij bestond nog! Meteen schreef ik de verkoopster aan dat ik de fiets graag wilde overnemen. Helaas bleek de fiets, ondanks dat de advertentie nog maar 8 keer was bekeken, verkocht… Ik vroeg de verkoopster of ze de koper nog wilde vragen of hij de fiets alsnog aan mij wilde verkopen maar helaas, deze had (op dat moment) geen interesse in een verkoop.

Bijzonder genoeg was er geen gevoel van teleurstelling maar meer het gevoel van ‘hij bestaat nog!’. En met dat gevoel besloot ik om op Marktplaats een ‘gezocht’ advertentie te plaatsen.

Bingo!

Op zaterdag 14 mei was het dan zover… Met de melding: ‘Hallo Jasper, wij hebben er nu twee in onze verzameling en eentje kan er weg’ kreeg ik wat foto’s toegestuurd en bleek het dezelfde fiets te zijn waarvoor ik een aantal weken daarvoor te laat was. Achteraf bleken ze er ook geen twee te hebben maar bleek dit de enige te zijn.

De deal was snel gemaakt en kort daarop kon ik de fiets afhalen in Leiderdorp. Ik had mijn oude oldschool Alpina BMX crossfiets teruggevonden!

Helemaal af

Inmiddels heb ik de fiets voorzien van nieuwe onderdelen, die ik kon overzetten van een in nieuwstaat verkerende fiets, en hebben vriendelijke en behulpzame mensen uit Nederlandse BMX verzamelwereld mij voorzien van een setje 20 inch gele gumwall Vredestein BMX CROSS VR7 banden en een setje gele spatborden die de fiets helemaal afmaken. Wat een plaatje!

Alleen nog de BMX nummerplaat (nummer 83)

Wie weet kom ik de BMX nummerplaat die er op zat nog eens tegen, net als de kettingkast. Ook houd ik mij van harte aanbevolen voor foldermateriaal van Alpina waarin de fiets mogelijk is weergegeven.

De nummerplaat met nummer 83