Fongers achterlichtje met verduisteringskapje en reflectoren uit de jaren ’30

Onlangs heb ik, met dank aan een collega verzamelaar, drie Fongers items aan de collectie mogen toevoegen. Het betreffen een Fongers achterlichtje met verduisteringskapje en 2 reflectoren uit de jaren ’30.

Rond 1938 werd een achterlichtje verplicht wat maakt dat de reflectoren waarschijnlijk van voor die tijd zullen zijn geweest en het achterlichtje van daarna. Deze laatste heeft ook een ‘rykskeur’. Het zwarte kapje is gemaakt van celluloid.

Alledrie de items zijn nooit gebruikt (New Old Stock).

Het feit dat ze alledrie wit zijn doet vermoeden dat dit in ieder geval na 1935 moet zijn gebeurt omdat vanaf toen een wit achterspatbord verplicht werd.

Wat bijzonder is, is dat ik ze nog nooit tegen gekomen op een Fongers fiets uit de jaren ‘30. Mogelijk dat de (weinig geplaatste?) reflectoren in die tijd allemaal werden vervangen door goedkopere achterlichtjes van bijvoorbeeld Koets.

Ik mis in de verzameling nu alleen nog het ronde jaren ‘50 achterlichtje.