Fongers Sport Special 1959 – Restauratie, bijzondere ontmoeting en het zadel van Prins Bernhard

In deze blogpost het verhaal rondom een Fongers Sport Special uit 1959. Ik kocht de fiets in maart 2015 via Marktplaats. De fiets stond er toen al zeker een week op. Bij het ophalen ervan kreeg ik van de verkoper te horen dat de fiets al was gereserveerd. In de communicatie rondom het afhalen van de fiets was er echter iets niet goed gegaan. Zodoende dat ik de fiets alsnog kon overnemen.

Uit een container bij de vuilstort

De beste man vertelde dat hij de fiets uit een container bij de vuilstort had gehaald. Bijgevoegd de foto’s van de Marktplaats advertentie. Wat mijn aandacht trok was het Fongers Hygiënisch zadel dat op een jaren ’50 sportfiets zat. Ook de hoge mate van originaliteit viel op.

Fongers Sport Special 1959 as found
Fongers Sport Special 1959 klaar voor een eerste schoonmaakbeurt
Fongers Sport Special 1959 met foam spray ingespoten
Fongers Sport Special 1959 na een eerste schoonmaakbeurt
Fongers Sport Special 1959 uit elkaar halen
Fongers Sport Special 1959 uit elkaar halen
Fongers Sport Special 1959 onderdelen
Fongers Sport Special 1959 frame
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd
Fongers Sport Special 1959 gerestaureerd

Jan van Rooij – Seijkens, Binderseind 9 te Helmond

Na het opknappen van de fiets besloot ik wat speurwerk te verrichten op het achterspatbord plaatje waarop de tekst: Jan van Rooij – Seijkens, Binderseind 9 te Helmond stond.

Fongers Sport Special 1959 rijwielhandelaar plaatje Jan van Rooij - Seijkens Binderseind 9 Helmond
Fongers Jan van Rooij - Seijkens rijwielzaak Helmond

Via een Google search kwam ik uit bij Henk van Rooij Fietsen uit Helmond. Uit het e-mail contact bleek dat Jan van Rooij familie van hen was en dat het mogelijk was om zijn inmiddels 81 jaar oude zoon Peter via de mail te contacten. Erg bijzonder! 

De enige Fongers dealer in Helmond

Via dit e-mail contact kwam ik erachter dat ik inderdaad te maken had met de leverancier van de fiets. De familie van Rooij was vanaf 1927 tot de beëindiging van het Fongers merk de enige dealer in Helmond. Ze zijn in 1996 gestopt met de zaak en hebben alles verkocht, ook de historische spullen met uitzondering van twee affiches en wat onderdelen. Hieronder een stukje dat over de rijwielzaak is gepubliceerd.

Peter van Rooij - Houten fietsbanden, pastoorsfietsen, communiefietsen en kinderwagens
Peter van Rooij - Houten fietsbanden, pastoorsfietsen, communiefietsen en kinderwagens

Van vader op zoon Fongers affiche uit 1925

Vanuit mijn verzameldrift lukte het om één van deze affiches (van vader op zoon) over te nemen en een afspraak om deze persoonlijk op te halen werd snel gemaakt. Bij dit affiche is een foto van de Rijwielzaak van Jan van Rooij uit 1937 waarop het affiche is te zien.

Fongers affiche Van vader op zoon uit 1925
Rijwielzaak Jan van Rooij - Seijkens in 1938 met een rij Fongers rijwielen
Rijwielzaak Jan van Rooij - Seijkens in 1938 met een rij Fongers rijwielen

Een pijnlijk ongelukje met de boor

Tijdens dit bezoek heb ik een uitgebreide uitleg gekregen over de geschiedenis en het reilen en zeilen in de fietsenzaak. Leuk was het om te horen dat de boor waarmee het plaatje op de fiets was geschroefd nog aanwezig was en dat na een pijnlijk ongelukje waarbij Dhr. Van Rooij het boortje door zijn vinger had gekregen men was overgestapt op stickers. Een complete verzameling van deze verschillende plaatjes kwam vervolgens ook nog boven water met de bijbehorende klinknageltjes.

Fongers Sport Special 1959 de boor waarmee het rijwielhandelaar plaatje op de fiets is gemonteerd
Fongers Sport Special 1959 een assortiment schroefjes waarmee het rijwielhandelaar plaatje op de fiets werd gemonteerd

Het Fongers zadel van Prins Bernhard

Zoals eerder aangegeven mocht ik van Dhr. Van Rooij naast het ‘van vader op zoon’ affiche ook een Fongers Hygiënisch zadel overnemen.

Het betrof een zadel van midden jaren ’30 of daarvoor (omdat het de stiksels aan de buitenkant heeft). Onder op de houten plaat staan de initialen van JvR –> Jan van Rooij. Onderstaand een foto van een paar jaar geleden met het betreffende zadel.

Fongers BB 60 uit 1929 met het Fongers hygienisch zadel van Prins Bernhard

Het verhaal bij dit zadel is dat de familie van Rooij op een goed moment op fietsvakantie ging en dat vader Jan net een nieuwe Fongers fiets had aangeschaft. Hierop zat een standaard leren Fongers zadel en geen hygienisch zadel waar Jan van Rooij aan gewend was.

Tijdens een fietsrit in de buurt van Paleis Soestdijk besloot de familie (vanwege een klagende Jan) naar een plaatselijke fietsenmaker te gaan om het zadel te ruilen. Het zadel werd geruild en het verhaal dat erbij werd verteld was dat het zadel ooit van Prins Bernhard was geweest.

Het leuke is dat van deze fietsvakantie nog foto’s bewaard zijn gebleven. Één van deze foto’s is voor Paleis Soestdijk, het zadel is dan al omgewisseld. Wie oplet ziet dat op de foto 3 personen (waaronder Peter van Rooij) en 4 Fongers fietsen staan, ook de nieuwe Fongers fiets van vader Jan staat er op.

Familie Van Rooij - Seijkens op Fongers fietsen bij Paleis Soestdijk
Familie Van Rooij - Seijkens op Fongers fietsen bij de AVRO studio aan de 's Gravelandse weg in Hilversum

Fongers onbreekbare voorvork

Tijdens mijn bezoek benoemde Dhr. Van Rooij dat er in de rijwielzaak altijd een voorbeeld aanwezig was van een Fongers onbreekbare voorvork die men aan klanten liet zien ter onderbouwing van de kwaliteit van Fongers fietsen.

Ik vroeg hem deze voorvork te omschrijven omdat ik kort daarvoor zelf een dergelijk exemplaar via Marktplaats (van ene heer Jonkman uit Helmond) op de kop had getikt.

Omdat de omschrijving sterk overeen kwam met wat ik thuis had liggen heb hiervan op een later moment wat foto’s gestuurd. Bijgevoegd de reactie van Dhr. Van Rooij.

Fongers onbreekbare voorvork
Fongers onbreekbare voorvork
Fongers onbreekbare voorvork
Fongers onbreekbare voorvork