Fongers BB 60 uit 1929

Al vroeg in mijn verzamel carrière kwam ik bij een collega verzamelaar in Den Haag deze Fongers BB 60 uit 1929 tegen. De fiets hing op een keurige plek in de hal bij de voordeur. Er werd nog regelmatig (uiteraard met veel voorzichtigheid) gebruik gemaakt van de fiets.

Omdat ik in die tijd (2014?) druk was met de website voor Groninger Rijwielen vroeg ik de eigenaar om wat foto’s. In mei 2019, bijna 5 jaar later, ontving ik die foto’s dan eindelijk maar niet om op de website te plaatsen maar met de vraag of ik interesse had om de fiets over te nemen. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken.

De fiets is een keertje opnieuw in de fabriek geweest vermoed ik en toen opnieuw gelakt en verchroomd. De spatborden die verder ‘omlaag hangen’, het zwart gelakte kroonstuk en de ‘doorschijnende‘ Fongers logo’s in het chroom lijken dat te bevestigen.

Volgens de overlevering is de fiets tijdens de tweede wereld oorlog op een hooizolder vlak bij het Scholtenhuis verborgen geweest en was de fiets eigendom van een smid. De fiets is ooit overgenomen van de dochter van deze smid. Helaas is dat het enige wat ik weet.

In de seriegarantieboeken van Fongers wordt vermeld dat deze Fongers met een Terry zadel is geleverd waardoor het goed mogelijk is dat dit nog het originele zadel is.

Fongers BB 60 uit 1929
Fongers BB 60 uit 1929 met luxe remsysteem en hoornen handvatten
Fongers BB 60 uit 1929
Fongers BB 60 uit 1929 met hoornen handvatten
Fongers BB 60 uit 1929 met de bijzonder ‘BB’ voorvork
Fongers BB 60 uit 1929 met de bijzondere achterpatten
Fongers BB 60 uit 1929 met het luxe remsysteem en Fongers pompje
Fongers BB 60 uit 1929 met Terry zadel
Fongers BB 60 uit 1929 met Terry zadel
Fongers BB 60 uit 1929 met Fongers lakdoek