Fongers BB 60 uit 1917 – Dans son jus!

Al enige jaren ben ik aan het sparen voor een nieuwe televisie (waarvan ik er nog nooit eentje nieuw heb gekocht) echter voordat ik aan een aanschaf toekom komt er iedere keer weer een luxe Fongers herenfiets voorbij… Zo ook deze.

Fongers BB 60 uit 1917

Toen deze fiets op maandag 27 juli 2020 op marktplaats verscheen was het in eerste instantie oorverdovend stil. Er werd niet echt serieus geboden en ook op het forum werd niet meteen melding gemaakt van de fiets.

Voor verzamelaars van oud rijwielmateriaal zijn dit echter de fietsen waarvoor je dagelijks toch nog maar even marktplaats checkt om te zien of er wat bij zit. 364 dagen per jaar zit je je door tal van niet boeiende exemplaren te worstelen tot het moment dat er een nietsvermoedende koper zijn ‘oude fiets’ op marktplaats zet en het een prachtexemplaar betreft.

En dan is de jacht geopend. Iedere liefhebber zet zijn allerbeste beentje voor en ook vanuit Indonesië is er de nodige concurrentie. De volledige trukendoos wordt uit de kast gehaald en dan is het afwachten wat er gebeurd.

Soms heb je geluk en kun je door snel schakelen de fiets voor een ‘hobby’ bedrag aanschaffen. En soms heb je geluk dat je überhaupt de kans krijgt om de fiets te kunnen kopen. Gisteravond, twee lange weken nadat de fiets op marktplaats verscheen, kreeg ik die kans. En hoewel er, zoals bij iedere oude fiets die opduikt, best nog wat is af te dingen was ik meteen verkocht. En daarmee de fiets dus ook…

Over de fiets:
Volgens de Groninger Archieven is deze Fongers BB 60 geleverd aan het Fongers filiaal in Alkmaar op 12 juli 1917. Naam en woonplaats ‘van den kooper’ waren niet ingevuld.

De fiets lijkt eind jaren ’30/begin jaren ’50 terug geweest te zijn naar de Fongers fabriek en is toen voorzien nieuwe spatborden, een nieuwe voorvork en een nieuwe laklaag. Wat interessant is, is dat alle overige onderdelen nog vernikkeld zijn en dus niet verchroomd.

Wat de fiets echt interessant maakt is dat (naast dat het natuurlijk een BB uit 1917! betreft) het remsysteem nog volledig aanwezig is, inclusief stuur. Het pompje en het zadel met zadeltasje heb ik er voor het oog even opgezet.

Al met al heeft de fiets een uitstekende basis om de komende jaren op voort te borduren en de voortgang daarvan te delen. Wat ik er precies mee ga doen qua restauratie weet ik nog niet. Voor nu spreekt de ‘dans son jus’ staat me ook erg aan.

Fongers BB 60 uit 1917
Framenummer van een Fongers BB 60 uit 1917
Typeaanduiding van een Fongers BB 60 uit 1917
Trapas van een Fongers BB 60 uit 1917
Fongers BB 60 uit 1917
Achterrem van een Fongers BB 60 uit 1917
Vernikkelde balhoofdstrop van een Fongers BB 60 uit 1917
Bosch koplamp op een Fongers BB 60 uit 1917
Kettingwiel van een Fongers BB 60 uit 1917
Vernikkeld stuur van een Fongers BB 60 uit 1917
Fongers BB 60 uit 1917