Fongers Grandsport 1960 (een paarse)

Vorig jaar kocht ik deze paarse Fongers Grandsport uit 1960.

Een paarse Fongers Grand Sport uit 1960

Het leuke en bijzondere aan deze fiets is dat er naast de uitzonderlijke kleur ook een verhaal bij zit.

Een paarse Fongers Grand Sport uit 1960
Fongers dynamo op een paarse Fongers Grand Sport uit 1960
Paarse Fongers Grand Sport uit 1960
Paarse Fongers Grand Sport uit 1960

Van de jongste zus van de eigenares van deze Fongers fiets ontving ik de volgende informatie: De eigenares van deze Fongers fiets was Johanna Maria van Enst-Helwig, geboren in Bandung, voormalig Nederlands-Indie (nu Indonesie) d.d. 16 november 1934. Zij kwam als repatriant in Nederland aan op 16 augustus 1958 en werd per bus vervoerd naar een contract-pension in Winschoten, Een maand daarna naar een ander contract-pension aan de Brugstraat 7-A in Groningen, waar er meer kans was om een baantje te krijgen.

Ze kreeg een baantje bij Fongers op de boekhoudafdeling, waar zij de eerste Indische was, die er werkte. De afdelingschef – de heer Melinga – was een sociaal voelend mens en had de collega’s verzocht haar goed te begeleiden in dit voor haar vreemde land.

Deze paarse fiets was een etalage-model en na een poosje mocht zij het kopen en in termijnen betalen. Zij is altijd erg trots geweest op deze fiets en heeft er weinig op gereden, bang dat er iets mee zou gebeuren.

Haar ouders kregen een woning in Hoogezand-Sappemeer en na haar huwelijk is ze in Groningen gaan wonen. Haar man kreeg een baan in Apeldoorn en weer jaren later is hij gaan werken bij Ministerie van Defensie in Den Haag. Ze hebben ervoor gekozen in Zoetermeer te wonen, waar de paarse fiets meer dan 30 jaar in de kelderbox heeft gestaan tot eind oktober 2019.

Buiten deze informatie ontving ik ook nog een ’50 jaar Fongers’ boekje waarin een oorkonde zat ter ere van Johanna haar afscheid bij Fongers.

Fongers 50 jaar
Oorkonde van de eigenaresse van de paarse Fongers Grand Sport uit 1960

Prachtig dat dit soort informatie op deze wijze (over de ‘fiets-as’) naar boven komt en bewaard blijft.

Voor mij persoonlijk is de link met Dhr. Melinga interessant omdat ik ook zijn fiets aan mijn verzameling heb mogen toevoegen. Dat het een vriendelijke man moet zijn geweest blijkt ook uit deze bron.

De fiets is zeer licht. Dit komt door het frame, het ontbreken van een versnellingsnaaf, de weinmann remmetjes en de aluminium velgen.

Nu nog op zoek naar de juiste bandjes, een nieuw achterlichtje, een bel en een pompje…